Bangladesz: wnioskowanie o wizę indyjską

Bangladesz: wnioskowanie o wizę indyjską

Wizę do Indii cudzoziemcy – nie Banglijczycy – uzyskać mogą w dwóch miejscach: w Dhace lub w Chittagong.

W Dhace funkcjonują cztery biura Indian Visa Service Center, z czego tylko jedno wydaje wizy cudzoziemcom: Jamuna Future Park – biuro wizowe umieszczone w wielkim centrum handlowym w Gulshan, dzielnicy Dhaki. Dojedziesz tam autobusem z drugiej strony miasta – przykładowo z Gabtoli, gdzie mieszkamy – za 30 taka.

Jamuna Future Park – tu składa się wnioski o wizy do Indii.

Kolejka jest dla obywateli Bangladeszu. Jako foreigner idziesz do wejścia i za okazaniem paszportu zostajesz wpuszczony przez security dalej.

Jak zwykle pierwszą rzeczą, która musisz zrobić wnioskując o wizę indyjską jest wypełnienie wniosku on-line. I tu bywalcy Indii przedłużający swe wizy w krajach sąsiednich zazwyczaj zwracają się do biura pośrednika, których jest spory wybór w okolicach visa center. Bangladeska strona – koniecznie zajrzyj! – indyjskiego centrum wizowego jednak rekomenduje nie korzystać z usług agentów wizowych, a cierpliwie wypełnić wniosek w domu.

Potrzebujesz więc jedno zdjęcie paszportowe nie starsze, niż 3 miesiące oraz to samo zdjęcie w formacie cyfrowym, by je załadować do wniosku wizowego.

Lista dokumentów

Ponadto tutejszy visa center ma restrykcyjną listę dokumentów, gdzie – prócz kopii wiz i paszportów oraz samego wniosku – wymagają dodatkowo jeszcze kilka fiszek. Oto lista (na wszystkich poniższych dokumentach musi widnieć twoje aktualne imię i nazwisko):

– kopia obustronna dodatkowego dokumentu ze zdjęciem wydana w twoim kraju, czyli dowodu osobistego, legitymacji studenckiej lub prawa jazdy, albo kopia międzynarodowego aktu urodzenia dla dziecka,
– kopia rachunku za pobyt w hotelu lub dokumentu potwierdzającego bukowanie,
– wyciąg obecnego stanu konta w twoim banku, lub stanu konta z poprzedniego miesiąca,
– kopia obustronna twojej karty kredytowej/ debetowej ważnej za granicą (numer CCV zamaż długopisem);

oraz tradycyjnie:
– kopia pierwszej strony paszportu,
– kopia wizy bangladeskiej,
– kopia ostatniej wizy indyjskiej,
– jedno kolorowe zdjęcie paszportowe na białym tle, to samo, które załadujesz do wniosku wizowego,
– złożony on-line i wydrukowany wniosek wizowy;
– opłatę, która ostatnio nieco wzrosła i za dorosłego Polaka wynosi w sumie 9 7944 taka, a za dziecko do lat 12 wynosi 9 544 taka, przy czym pani w okienku kilkakrotnie podkreśla, by nie wnosić opłat nigdzie na zewnątrz, a zapłacić u niej, tam gdzie składasz dokumenty;

Taką listę dokumentów dostaliśmy przy pierwszej wizycie 

Zamiast utility bill przyjęto od nas rachunek za hotel, mogą też – jak wynika z listy pytać o polskie dokumenty rejestracji firmy.

Wniosek on-line

Poniżej prezentuję jak w prosty sposób przejść przez indyjski formularz wizowy.

Przejrzyj wszystko najpierw i przygotuj sobie wszystkie niezbędne informacje takie jak:
– numer paszportu oraz kiedy i gdzie wydany, kiedy kończy się jego ważność,
– numer pesel,
– numer i datę wydania wizy bangladeskiej,
– numer, datę i miejsce wydania i kiedy skończyła się twoja poprzednia wiza indyjska,
– podane niżej adresy, byś nie musiał wyszukiwać ich w trakcie wypełniania wniosku.

Odwiedź też toaletę, zrób sobie herbaty, weź prysznic i wykonaj wszystkie inne czynności niezbędne dla podtrzymania życia w twym ciele, ponieważ czas aktywności formularza jest limitowany.

Jeżeli zdarzy ci się, że formularz nie przechodzi dalej, co wygląda jakbyś musiał poprawić jakieś dane w którymś z okienek, a po ponownym załadowaniu nie ma jakiejś opcji, którą musisz wybrać z rozwijanego menu, musisz cierpliwie robić wszystko od nowa. Czasem kilka razy… Tak miałam na pierwszym etapie formularza – w rozwijanym menu „znikła” wiza turystyczna, a została tylko tranzytowa. Zwróć uwagę, by znaki w captcha były dokładnie takie, jak powinny, czyli małe.

Jeżeli odwiedzisz bangladeską stronę indyjskiego centrum wizowego, którego link podałam wyżej, prowadzi ona do formularza aplikacji o wizę z Bangladeszu, gdzie niektóre opcje są już wybrane. Dalej wybierasz na pierwszej stronie:
Indian Mission: BANGLADESH – DHAKA
i dalej, prócz oczywistych danych osobistych podaj:
Expected Date of Arrival: data, kiedy zamierzasz wjechać do Indii,
Visa Type: TOURIST
Purpose: my wybieramy INDIVIDUAL TOURIST
a następnie uważnie przepisz znaki captcha.

Dane osobiste powinny być takie same jak te, które podawałeś wcześniej aplikując o indyjską wizę. Jednocześnie pilnuj, by były one zgodne z danymi podanymi w twoim paszporcie.

Okienka wymagające wzmianki na kolejnych stronach to:
Surname:
Given name:
Place of birth town/city:
Country of birth: dane muszą być zgodne z danymi w paszporcie;

Citizenship/ National ID number: podaj swój numer pesel,
Educational Qualification: wybierz cokolwiek, względnie zgodne z prawdą i twoim wiekiem,
Visible identification marks: jeśli nie masz znaków szczególnych wpisujesz NA
Nationality: wiadomo,
Previous nationality: także uzupełnij zgodnie z prawdą!
Nationality by birth/ Naturalisation: BY BIRTH, jeśli nie zmieniałeś swoich danych w tym zakresie;

Any other Passport/Identity Certificate held: NO, jeśli masz tylko jeden – polski – paszport;

Present address: twój adres – hotel – gdzie mieszkasz w Bangladeszu ten sam, który widnieje na pokazanym przez ciebie rachunku, musi zawierać ulicę i numer, miejscowość i zip code (kod pocztowy) oraz słowo Bangladesh,
Phone NO: podaj numer telefonu swojego hotelu,
Mobile NO: podaj numer komórkowy, do którego masz dostęp – może na niego przyjść wiadomość sms z visa center;

Permanent address: adres zamieszkania w Polsce zgodny z danymi, które masz w dokumentach, musi zawierać kod pocztowy;

Father’s/ Mother’s Name,
Nationality,
Previous nationality,
Place/Country of Birth: uzupełnij wszystkie pola zgodnie z danymi;

Were your Grandfather/Grandmother(Paternal/Maternal) Pakistan Nationals Or belong to Pakistan held area: NO

Port Of Arrival:
Port of Exit: przejście graniczne, lub lotnisko (podaj miejscowość) gdzie zamierzasz wkroczyć/ opuścić do Indii; dodaj BY AIR, jeśli zamierzasz lecieć;

Places to be Visited: wpisujemy dystrykt/y (stan/y) Indii lub miejscowości gdzie zamierzamy być;

Have You Ever visited India? – jeżeli odpowiedź brzmi TAK, musisz podać adresy swojego pobytu – Address where You stayed in India.

Countries visited in last 10 years: wszystkie państwa, które odwiedziłeś w ciągu ostatnich 10 lat;

Have you visited SAARC countries during last 3 years? – kraje SAARC to 7 państw (plus India) –  Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, Sri Lanka – w których wizyty musisz wyszczególnić z rozwijanego menu w kolejnym pytaniu, jeśli odpowiesz YES;

Have you been refused an Indian Visa or extension of the same previously or deported from India? – pytanie dotyczy deportowanych z Indii lub tych, którym wcześniej odmówiono wydania lub przedlużenia wizy indyjskiej;

Present Occupation: twój zawód; jest kilka opcji – jak Student, czy House wife – które wskazują, że jesteś zależny od innych, wtedy będziesz poniżej zapytany o dane pracodawcy lub interesu twojego żywiciela.
Employer name/business: nazwa pracodawcy lub firmy, którą prowadzisz,
Designation/Rank (jeśli z menu wyboru Present Occupation wybierzesz Other): opisz jednym słowem czym się firma zajmuje
Employer Address: adres firmy, musi zawierać ulicę, numer, miejscowość i słowo Poland

Are/have you worked with Armed forces/ Police/ Para Military forces: NO, jeśli nie jesteś mundurowym;

Reference Person in India: dane osoby w Indiach, która cię zna,
Address:
Phone number: dane teleadresowe tejże osoby;

Reference Person in Poland: dane osoby w Polsce (ktoś z rodziny),
Address: adres musi zawierać kod pocztowy oraz słowo Poland,
Phone number: polski numer telefoniczny;

Na każdym etapie na górze strony wyświetla się numer tymczasowy – temporary – twojego wniosku wizowego. Warto mieć go gdzieś zapisany, lub choćby skopiowany pod klawiszem w momencie zapisywania kolejnego etapu. Jeżeli coś nie pójdzie, wówczas za pomocą tego numeru możesz zalogować się i dalej wypełniać swój wniosek, zamiast zaczynać od nowa.

Na ostatnim etapie zostaniesz przeniesiony na stronę, gdzie musisz sprawdzić – zrób to uważnie! – wszystkie swoje podane dane. Potem załaduj swoje zdjęcie do formularza. Opcja drukowania pozwoli ci zapisać wniosek w formacie pdf i wydrukować go później gdzieś tam na zewnątrz razem z kopiami twoich dokumentów.

Pisząc ten tekst posługiwałam się wypełnionym już wnioskiem, a więc nie wszystkie pytania są po kolei. Przeczytaj post i miej go otwarty „na wszelki wypadek”. Pytania i uwagi bardzo mile widziane!

Na wydrukowany wniosek przyklej zdjęcie i podpisz go w dwóch miejscach: pod wklejonym zdjęciem i na ostatniej stronie na dole po prawej. Za dzieci podpisujesz się sam (jako rodzic).

Subskrybuj mój kanał youtube – filmy poniżej.

Jak wygląda Jamuna Future Park z autobusu

Artykuły powiązane

Zostaw komentarz

Войти с помощью: